Vstopili smo v novo prostovoljsko leto

V programu prostovoljnega dela Človek za druge vsako leto ob začetku prostovoljskega leta pripravimo dve uvodni srečanji za prostovoljce. Na letošnjem prvem srečanju, ki je potekalo oktobra, smo na kratko predstavili naš program ter podrobno opisali različna področja dela, ki jih ponujamo. Ta so: delo v vrtcu, učna pomoč, delo s paraplegiki, spremljanje slepih, obiskovanje starih, obiskovanje bolnikov, pomoč pri rehabilitaciji otrok, delo z begunci in druženje z mladimi s posebnimi potrebami. Na koncu srečanja je vsak od udeležencev na listek napisal lastnosti, ki so značilne za prostovoljca ter ga zalepil na pot, ki je simbolično predstavljala pot vsakega prostovoljca, ki se podaja v prostovoljno delo.


Čez dva dni so se prostovoljci vrnili na drugo uvodno srečanje, ki je bilo namenjeno izobraževanju ter odločitvi, na katerem področju želijo v letošnjem šolskem letu delovati. Izobraževalni del smo posvetili temi čuječnosti pri prostovoljnem delu. Želeli smo izpostaviti, da je pri prostovoljstvu pomemben stik seboj, saj se uporabniku lahko posvetimo le toliko, kolikor zaznavamo samega sebe. Pravila čuječnosti smo skušali povezati s prostovoljstvom. Ugotovili smo, da je pomembno vstopati v prostovoljno delo brez predsodkov; biti potrpežljiv, prijazen in sočuten s seboj in z uporabnikom; zaupati vase in v svoje delo ter se obenem zavedati, kako pomembno se je truditi, da v danem trenutku naredim najboljše, kar zmorem. 


Na obeh srečanjih pa seveda nismo izpustili priložnosti za spoznavanje, odgovarjanje na porajajoča se vprašanja ter klepet ob kozarcu soka in sladkih priboljških. Veseli smo vseh, ki so se pridružili našemu programu prostovoljnega dela in se odločili delček svojega časa posvetiti sočloveku. Še vedno pa bomo veseli novih moči. Če vas tisto nekaj, karkoli pač že to je, žene v prostovoljno delo, ste lepo vabljeni, da nas kontaktirate in se nam pridružite.

Komentarji