Sem v stiku s sabo in s tabo

Kako? Preko čuječnosti...


Morda je mnogim izraz še malce neznan, upamo pa, da smo ga tistim, ki ste imeli priložnost poslušati naše predavanje, uspeli približati.

In kaj torej je čuječnost? Čuječnost je zavedanje našega sedanjega trenutka in našega doživljanja (TUKAJ IN ZDAJ) na ne-obsojajoč in ne-presojajoč način. 

Da pa ne bomo te objave naredili preveč obširne z besedami, smo se odločili čuječnost predstaviti kar prek naših že uveljavljenih "zdrsnic" s predavanja. Želimo vam prijeten prelet :)

Začetek našega predavanja: namesto Power Pointa smo uporabili "analogne zdrsnice", spodnje lastnosti prostovoljcev pa se vsebinsko ujemajo z barvami na zdrsnicah.
V našem programu prostovoljnega dela želimo pri prostovoljcih razvijati in spodbujati njihovo željo po učenju, jim ponuditi priložnost za osebno rast, za pridobivanje izkušenj za življenje. Vse našteto pa se nedvomno povezuje s posameznikovo širino mišljenja, njegovo zagnanostjo in odgovornostjo. Da bi vse to dosegli (bodisi sami, bodisi z našo pomočjo), pa je pomembna celostna prisotnost, ki smo jo prav preko osnov koncepta čuječnosti želeli začeti prebujati pri prostovoljcih.
Osrednja ideja čuječnosti je v zavedanju našega sedanjega doživljanja in v sprejemanju le-tega.

Čuječnost ima korenine v različnih verskih, filozofskih,... naukih.

Čuječnost lahko uporabljamo za izboljšanje počutja, dviga samozavesti,...

Vaja dela mojstra... Ključno vprašanje, ki si ga moramo pri tem zastavljati pa je kako?
Kje lahko uporabljamo principe čuječnosti? Pravzaprav bi bilo bolj smiselno vprašanje kje jih ne bi mogli? Čuječnost je namreč vsesplošno uporabna metoda.

S čim vse se povezuje čuječnost...

Primer zbirke haikujev. 
Ko 3 vrstice poezije, opišejo trenutni doživljaj osebe.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se nam pridružili na tem potovanju samospoznavanja in upamo, da smo vas navdihnili za nadaljnje (samo)raziskovanje.

Komentarji